כפייה דתית בישראל

תנועת ישראל חופשית פועלת לצמצום הכפייה הדתית בישראל, לצד קידום חופש דת ופולחן ופלורליזם יהודי. 

הכפייה הדתית בישראל בולטת בעיקר בתחומים אשר באחריות הרבנות הראשית (נישואים וגירושים, כשרות, גיור וקבורה) או בנושאים הקשורים לאופי השבת בישראל ולשוויון מגדרי – נושאים המורחבים בדפים נפרדים באתר ישראל חופשית.

בחלק זה נעסוק בכפייה הדתית בתחומים אחרים ושנובעת מהחלטות פרסנוליות של דרגים פוליטים ומקצועיים שונים, או מקונפליקטים בהם הדת והחופש נפגשים – ושהדת גוברת על חופש הפרט, בין אם מתוך רצון לשמור על רגשות הציבור הדתי ובין אם בשל החלטה של פקיד כלשהו.  

ישראל חופשית נאבקת בכפייה דתית על-ידי הנגשת המידע והתלונות של הורים, חיילים ועובדים על כפיה דתית שהם נתקלים בה. כל סיפור שאנחנו מנגישים מביא לחשיפת עוד ועוד סיפורים דומים בתחום, עד שהמקרים נאספים לכדי תופעה שלא ניתן להתעלם ממנה. כך לדוגמה – המאבק המתמשך בחוק החמץ (1984), אשר קובע שבמהלך חג הפסח "לא יציג בעל עסק בפומבי מוצר חמץ למכירה או לצריכה". על מנת למנוע פגיעה ברגשותיו של הציבור. העיסוק בחופש לאכול חמץ בפסח הורחבה בצורה משונה על ידי הוראה שניתנה לבתי החולים לבדוק בתקופת הפסח האם חולים, מבקרים וצוותים רפואיים מכניסים אוכל פרטי שהוא חמץ למתחם בתי החולים. 

מקרים אחרים של כפייה דתית עוסקים באפליה בתעסוקה הנובעת מגזענות, תחת הסכמתה של המדינה: לדוגמה – אפליית מי שאינם יהודים או שנחשדים על-ידי הרבנות כלא יהודים בעבודה במטבח חם (לפי ההלכה למי שאינו יהודי אסור להדליק אש) ואפליית העדה האתיופית (תוך חשד גזעני שאינם יהודים) בתעסוקה ביקבי ברקן, באצטלה דתית-הלכתית (למי שאינו יהודי אסור לגעת בבקבוק יין).

הדתה זוחלת במערכת החינוך בעשור האחרון, בעקבות החלטה שאיפשרה לעמותות דת להיכנס לבתי ספר ממלכתיים תמורת תגמולים כספיים, והטמעת שאלות הנוגעות לדת ופולחן בספרי הלימוד המדעיים ובבחינות הבגרות.

הדתה שהתפרצה בצה״ל בעשור האחרון בעקבות הקמת המנהלת לזהות יהודית, בעקבות הקצנת הדרת הנשים בישראל בכלל, ובעקבות השירות המשותף שבו חיילים וחיילות משרתים יחד בתפקידי לוחמה – תוך מקרים קשים של חיילים שהפנו את הגב למדריכת הכושר שלהם, חיילות שלא אפשרו להן להיכנס לחדרי אוכל צבאיים כי אכלו בהם חיילים דתיים, וסירוב של חייים להשתתף בפעולות שהיו מעורבות בהן חיילות ומפקדות. בנוסף ראינו בעשור האחרון עלייה בהרשאות שניתנו בצה״ל לרבנים אזרחים לשוחח עם חיילים באופן כללי ולפני יציאה לקרב; ב-2011 התקיים דיון סוער על שינוי הפתיח של תפילת היזכור מ״יזכור עם ישראל״ ל״יזכור אלוקים״. הרמטכ״ל דאז, בני גנץ, מינה ועדה שקבעה שהנוסח הרשמי ישאר ״יזכור עם ישראל״.

אפליה וגזענות בתעסוקה

בשנת 2018 פורסם כי מנהלי יקב ברקן החליטו להפלות את יוצאי העדה האתיופית בתעסוקה לאור דרישת בד"ץ העדה החרדית, שמעניק כשרות ליין. האחראים במערך הכשרות הטילו ספק ביהדותם של יוצאי אתיופיה, ומשום שההלכה קובעת כי לאדם שאינו יהודי אסור לעבוד בייצור יין – העובדים יוצאי אתיופיה הועברו לתפקידים אחרים ביקב. בשנת 2020 פסלה הרבנות את תעודת הכשרות של קפה קאלו כיוון שהטבח ערבי.

 

בשנת 2019 נחשף שהרבנות סחטה את בית העסק ״השניצליה בכרמיאל״ – בהסכם שנחתם בין הרבנות לשניצליה נכתב שהשניצלייה תקבל הכשר אך ורק אם תעסיק יהודים בלבד, וזאת אף שהיא מעסיקה משגיח כשרות במשרה חלקית; אם תעסיק מי שאינם יהודים תקבל הכשר רק אם תעסיק גם משגיח כשרות שיימצא במקום לאורך כל שעות העבודה.

 

 

DSC_0329

הדתה בצה״ל

הדתה בצה״ל היא תוצר של הקצנה דתית בחברה הישראלית כולה, והיא מגיעה לעיתים מהרב הצבאי הראשי או רבנים עובדים צה״ל (אגב, צה״ל הוא הגוף המעסיק את מספר הרבנים הגדול ביותר בישראל) ולעיתים ממפקדים דתיים שמחליטים החלטות פרטניות שלא עולות עם ערכי צה״ל.
בשנים האחרונות עם גידול השירות המשותף, לצד הגידול בגיוס חרדים, ויחד עם הגידול במספר המפקדים הדתיים בצה״ל – נושא ההדתה עולה שוב ושוב. יכול גם להיות שמקרים כמו אלו המתוארים בפסקאות הבאות קרו מידי פעם בצה״ל גם בעשורים הקודמים, ושהחשיפה אליהם עלתה יחד עם הטלפונים החכמים והרשתות החברתיות שמקלות על העברת המידע.

בשנת 2019 חיילות בבסיס בדרום הארץ התכוננו לשיר בטקס יום הזיכרון, אבל ברגע האחרון התבקשו רק לדקלם את מילות השיר – בהוראת המג"ד; ב-2018 קצינה הוחלפה בקצין לקריאת ״יזכור״; בשנת 2018 קצינים דתיים דרשו שחיילים חילונים יכסו את עצמם בבגדים כשהם נכנסים לבריכה על מנת שהקצינים הדתיים יוכלו להשתתף; בשנת 2014 קרא מח"ט גבעתי למפקדים: "ה' אלוקי ישראל, אנו נלחמים כנגד אויב המנאץ שמך״ ובכך הפך את נרטיב צה״ל מצבא ההגנה לישראל לצבא ההגנה על האל; בשנת 2018 בבא״ח גבעתי חייילם נדרשו שלא לפתוח את ברז המים החמים כשהם מתקלחים בשבת. עוד ב-2018 – חיילים רותקו לבסיס כי סיבו לחבוש כיפות בסיור בבתי ספר של החינוך הממלכתי דתי.

בשנת 2018 חשף אורי משגב שלפחות שבעה בסיסי הכשרה גדולים ביחידות השדה ביטלו בשנים האחרונות את נוהל ביקורי המשפחות בשבתות ובחגים. הבסיסים הם: בא"ח צנחנים, בא"ח נח"ל, בא"ח גבעתי, בא"ח כפיר, בית הספר למקצועות החי"ר (לשעבר ביסל"ח), בית הספר לשריון ובית הספר לתותחנים. ללוחמים ולמשפחותיהם לא נמסר הסבר רשמי מטעם הצבא או היחידות, אבל בשיחות לא פורמאליות הובהרה לעתים הסיבה – הרצון לא להפלות לוחמים דתיים שמשפחותיהם אינן נוסעות בשבת.

בשנת 2018 נחשף שחיילים דתיים קיבלו פטור מהרב הצבאי הראשי מהכשרות למניעת הטרדה מינית. במקום ההכשרה למניעת הטרדה מינית, צפו החיילים בבסיס במצגת על "שמירת קדושת הגוף", אותה העביר רב היחידה. בשנת 2019 רותקו חיילים לבסיס מכיוון שבמקרר האישי בחדרם היו נקניק וגבינה.


335422_305228746184009_1789353058_o

הדתה במערכת החינוך

מאז ומעולם למדו במערכת החינוך הממלכתית את סיפורי התנ״ך, התורה שבעל-פה ואת מחשבת ישראל. אנחנו בעד. לימודי התנ״ך והמורשת הם בסיס התרבות הישראלית.
עם זאת הטמעת פולחן דתי בתוך ספרי הלימוד המדעיים (טבע, מתמטיקה, כימיה וכו׳) היא לא לגיטימית. גם תופעת עמותות הדת שנכנסו לבתי הספר הממלכתיים תמורת תקצוב נוסף לבית הספר – אינה לגיטימית.
הורים ששולחים את ילדיהם לבתי הספר של החינוך הממלכתי חייבים להיות בטוחים שאף אחד לא ינסה להחזיר את ילדיהם בתשובה.

בעשור האחרון, בפרט מאז כהונתו של נפתלי בנט כשר החינוך, התחילו לזרום תלונות של הורים על תכנים דתיים לא לגיטמיים בשלל מקצועות – למשל – בספר טבע המספר על פירות הוטמעו הברכות הנהוגות לפני אכילת פירות, או הכנסת תפילת הגשם לספר גיאוגרפיה. כמו בהדתה בצה״ל – הסיפורים שאנחנו מכירים הם אלו שהורים התלוננו עליהם, ולא אלו שהורים שתקו מולם – וכבר לא ניתן להתעלם מהתלונות הגורפות שחוזרות על עצמן שוב ושוב ברחבי הארץ.

בשנת 2019 ילדות בכיתה ב׳ נתבקשו לכסות את שערותיהן במעמד קבלת ספרי תנ״ך; בשנת 2018 שלח משרד החינוך הנחיה למנהלי בתי ספר יסודיים להחזיר את משחקי הילדות של פעם להפסקות – קלאס וקפיצה בחבל, והנחה לשמור על הפרדה מגדרית מטעמים דתיים בממ״ד, ומטעמים של ״דימוי גוף״ לכאורה בבתי הספר הממלכתיים. ב-2017 יצאו הורים בחולון למאבק עקב הכנסת חב״ד לבתי הספר ולגנים בעיר. בשנת 2020 תלמידים התבקשו להצדיק הפרדה מגדרית בבחינת הבגרות באזרחות.

בשנת 2019 משרד החינוך קלט 7 מורים לפיזיקה ו-477 מורים ליהדות. בשנת 2018 פתח בית ספר ממלכתי בכפר סבא תכנית מצטיינים מדעית לבנים בלבד, כי התכנית בשיתוף פעולה עם בית ספר דתי.

4